Earth hour: Om global temperaturhöjning

Vår livsstil påverkar livet på jorden på olika sätt, både nära oss och långt borta. Det finns mycket du kan göra själv för att främja den biologiska mångfalden.

Gör skillnad genom maten du äter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., hur du reser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., vad du konsumerar till ditt hem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och har du en trädgård eller balkong Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du göra den extra inbjudande för ett myller av arter. men i och med att temperaturerna stiger så för det också med sig en del konsekvenser.

+1,1° - Här är vi nu

Just nu är vi på en ökning av temperaturen på 1,1 grad. Det innebär att vi ser mer extremväder, såsom rekordvärme där Arktis smälter snabbare än väntat eller fler stormar och orkaner. Det innebär också att vi ser fler skogsbränder och mer hetta. År 2021 var det 7:e varmaste år som forskare någonsin har sett. Dessa förändringar innebär att nära 50% av jordens arter redan har förlorat sina livsmiljöer påå grund av klimatförändringarna.

+2° - Parisavtalets tak

Parisavtalets tak Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. innebär en ökning på max 2 grader. I bästa fall är vi enligt världens klimatöften just nu på väg till ca 2 graders global temperaturhöjning, om alla länder uppfyller vad de lovat. En ökning på 2 grader innebär däremot att Arktis kan smälta helt under sommaren. Ökningen av skogsbränder stiger med 60% och nära 3,6 miljarder människor riskerar att drabbas av undernäring.

+3° - Om vi inte gör mer

Enligt världens klimatåtaganden är vi just nu på väg mot 3 graders global temperaturhöjning om alla länder uppfyller vad de lovat. Ökningen kan innebära att många öar blir låga och beboeliga år 2060, detta som en följd av att Arktis och Grönlands istäcke på sikt kan smälta helt. Den globala matproduktionen påverkas märkbart och Amazonas riskerar att försvinna. Översvämningarna blir tre gånger kraftigare än tidigare och marina ekosystem riskerar att kollapsa.

Utan en förstärkning av politiken utöver de som har genomförsts i slutet av 2020, beräknas utsläppen av växthusgaser öka efter 2025 vilket leder till en median global uppvärmning på 3,2 grader år 2100.

Källa: Världsnaturfonden, vad händer vid olika grader Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad