Akut hjälp! (immediate help)

Här finns telefonnummer som du kan ringa till om du upplever att du eller någon annan inte mår bra och behöver akut hjälp.

Vid akuta nödsituationer och behov av omedelbar hjälp vid olyckor, akut sjukdom, våldsamma eller hotfulla situationer Ring 112!

Call 112 if you need immediate help.

Llame al número 112 si necesita asistencia urgente.

Appelez le 112 si vous avez besoin d’aide en urgence.

Rufen Sie den Notruf 112 an, wenn Sie unverzüglich Hilfe benötigen.

Звоните 112 , если вам нужна экстренная помощь.

Zadzwoń pod numer 112, jeśli potrzebujesz natychmiastowej pomocy.

Helista 112, kui vajad kiiret abi.

Soita 112, jos tarvitset kiireellisesti apua.

Acil yardıma ihtiyacınız varsa 112'yi arayın.

Позовите 112 ако Вам је хитно потребна помоћ.

اگر به کمک فوری نیاز دارید به 112 تلفن کنید

Telefonnummer i akuta lägen

SOS Alarm 112

När du är i en akut nödsituation och behöver omedelbar hjälp ring telefon 112. Hit ringer man om man är i en akut nödsituation och behöver omedelbar hjälp. Polis, ambulans, brandkår, giftinformation, jourhavande läkare är exempel på kontakter du kan få via 112. Öppet dygnet runt.
Telefonnummer: 112

114 14

114 14 är polisens telefonnummer för ärenden som inte är akuta, till exempel en polisanmälan. Man kan ringa hit var man än är i landet och bli kopplad till närmsta polismyndighet.
Telefonnummer: 114 14

Socialjour

Kontakta Socialjouren vid akuta problem efter kontorstid, till exempel när barn far illa i sin hemmiljö, missbrukare som akut måste få hjälp eller om någon är utsatt för hot eller våld.

Ring socialjouren på telefon 026-10 02 25

Information om socialjouren.

Sjukvårdsrådgivningen

Om du inte upplever att ditt problem inte är så akut att du behöver ringa 112 utan i första steget behöver upplysningar kring sjukvård kan du ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177. Sjukvårdsrådgivningen svarar på dina frågor, bedömer ditt behov av vård, ger dig råd och hänvisar dig till rätt vårdmottagning när så behövs. Här arbetar sjuksköterskor med hög kompetens och lång erfarenhet. Sjukvårdsrådgivningen är öppen dygnet runt. Du kan också få var på många av dina frågor via Sjukvårdsrådgivningens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Telefonnummer: 1177

Krisgrupp

Krisgruppen POSOM (Psykiskt Och Socialt OMhändertagande) kan hjälpa till med stöd och bearbetning om någon allvarlig händelse inträffar på en skola eller arbetsplats.

POSOM-gruppen består av representanter för räddningstjänsten, kommunen, kyrkorna, primärvården, skolhälsovården, barnomsorgen, polisen, socialtjänsten, frivilliga resursgruppen och övriga. Gruppen kan kallas vid behov, t.ex. vid olyckor, bränder, plötsliga dödsfall osv. och kan vara stödpersoner för individer eller familjer.

Kontakta socialtjänst på tfn 0271-570 00 eller polisen på tfn 112.

Andra viktiga nummer och kontakter

Information om kriser och olyckor

113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Dit kan du ringa om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. Det kan till exempel handla om en större storm, en influensaepidemi eller en översvämning. Du kan också ringa och lämna information till 113 13.
Telefonnummer: 113 13

All information som lämnas på 113 13 är verifierad information, det vill säga den är avstämd med till exempel kommunen där händelsen har ägt rum. Ofta kan SOS Alarm, med sin centrala roll i samhället, bekräfta att något har inträffat. Den verifierade informationen kommer, beroende på händelse, från kommuner, länsstyrelser, centrala myndigheter eller andra ansvariga aktörer. Allmänheten kan även ringa 113 13 och lämna information om allvarliga olyckor och kriser.


Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa. Vi har öppet dygnet runt och du ringer gratis oavsett var du bor. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen. Telefonnummer: 020-50 50 50

Fler kontaktuppgifter till nationella stöorganisationer för dig som blivit utsatt för hot och våld finner du här.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren är en ideell förening som ger stöd till personer som utsatts för brott, blivit vittne till brott eller är anhörig eller närstående till brottsoffer. Dit kan man ringa och vara anonym om man vill och få stöd och information.
Telefonnummer: 0200-21 20 19

Nationella hjälplinjen

Hit kan man ringa om man har en psykisk kris eller befinner sig i en annan svår livssituation, för att få rådgivning och stöd.
Telefonnummer: 020-22 00 60

BUP - barn och ungdomspsykiatrimottagning

BUP möter barn och unga med psykiska svårigheter och skapar möjligheter till förändring.Till BUP kan man vända sig om man har ett barn som är deprimerad, har mycket ångest eller till exempel skadar sig själv.
Telefontider måndag-fredag 8:00-17:00.
Telefonnummer: 0278-387 70

Barnens hjälptelefon

Till BRIS, Barnens hjälptelefon, kan alla under 18 år ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och ditt nummer syns inte på BRIS telefoner.
Du behöver inte tala om vem du är och du bestämmer själv vad du vill prata om.
Behöver du mer hjälp, be att få prata med ett BRIS-ombud.
Telefonnummer: 116 111

BRIS Vuxentelefon - om barn

Hit är alla vuxna välkomna att ringa anonymt för att prata om vad som helst som rör barn. Det kan vara allt från svåra till mer vardagliga frågor. Du kan ringa oavsett om det gäller dina egna eller andras barn och få information om var du kan vända dig för att få ytterligare hjälp. Du kan vara anonym.
Telefonnummer: 077 150 50 50

Jourhavande kompis

Röda Korsets ungdomsförbund har även en telefon- och chattjour där du som ungdom kan chatta/prata anonymt med en jourhavande kompis. Genom jouren kan du prata om sorg, sex, ensamhet, oro, missbruk, din familj, betyg, ätstörningar , eller kanske behövs bara en tröstande röst. Alla som svarar är unga, och du som ringer kan vara helt anonym. Kostnaden motsvarar ett lokalsamtal.
Telefonnummer: 020-222 444

Jourhavande kompis finns också som en chattfunktion för unga:
Chatt: www.jourhavandekompis.se Länk till annan webbplats.
Öppettider: vardagar 18:00-22:00 och helger 14:00-18:00.

Rädda Barnens orostelefon om radikalisering

Hit kan du ringa om du är orolig över att någon i din närhet håller på att radikaliseras.
Du kan även få hjälp om det gäller dig själv. Orostelefonen drivs av Rädda barnen.
De som svarar kan ge dig råd och stöd oavsett din ålder eller åldern på den som oron gäller.
Mer information om Orostelefonen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Telefonnummer: 020-100 200

Röda Korsets telefonjour

I ett pressat läge behöver man ibland få prata med en förstående medmänniska och kanske få några ord på vägen. Ring telefonjouren 0771-900 800 Vår jourtelefon bemannas 14:00 - 22:00 alla dagar av frivilliga organiserade av Röda Korset. Både du och de som svarar kan vara helt anonyma.
Telefonnummer: 0771-900 800

Anhöriglinjen

Vill du prata med en medmänniska? Har du frågor om dina rättigheter? Behöver du råd och stöd i din situation som anhörig? Anhörigas Riksförbunds Anhöriglinje finns till för dig. Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon och bemannas av volontärer med stor erfarenhet.

Varmt välkommen att höra av dig till oss på telefon eller e-post: info@anhoriglinjen.se

Telefonnummer: 0200 - 239 500
Telefontid:

Måndag – tisdag, torsdag – fredag 10.00–15.00
Onsdag och söndag 18.00–21.00

Föräldralinjen

Föräldralinjen är till för dig som är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet.
Vardagar 10-15 och torsdagskvällar 19-21. Du är anonym och Mind står för samtalskostnaderna
Telefonnummer: 020 – 852 000

Jourhavande medmänniska

Vi finns till för dig som behöver någon att tala med, någon som lyssnar under den tid på dygnet när många inte är vakna. Samtalet är helt anonymt. Du kan tala om problem i familjen, på arbetet, om ensamhet, sjukdom. Det finns inget som oroar dig som du inte kan tala om. Telefonjouren är öppen alla årets nätter mellan 21 – 06.
Vi har även en CHATT Länk till annan webbplats. som har öppet kl. 21 – 24 varje söndag. Det kostar inget extra att ringa oss, bara vanlig telefontaxa.
Telefonnummer: 08 – 702 16 80

Självmordslinjen

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du når oss på telefon 90101 och på chatt. Länk till annan webbplats. Vi har öppet dygnet runt, varje dag. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112. Vi ser inte ditt telefonnummer när du ringer in till oss eller din IP-adress när du chattar.
Telefonnummer: 90 101

Anonyma Narkomaner

Måndag - Fredag 18:00 - 21:00 Övriga tider telefonsvarare. Vem som helst som vill sluta använda droger kan bli medlem i Anonyma Narkomaner. Medlemskap är inte begränsat till beroende som använder någon särskild drog. De som känner att de kanske har problem med droger, lagliga eller olagliga, inklusive alkohol, är välkomna i NA. Tillfrisknandet i NA inriktar sig på beroendeproblemet, inte på någon särskild drog.
Telefonnummer: 077 – 11 38 000

Anonyma Alkoholister

Behöver du eller en vän hjälp?
Vårt främsta syfte är att hålla oss nyktra och hjälpa andra alkoholister att uppnå nykterhet.
Telefonnummer: 08 – 720 38 42

Alkohollinjen

Funderar du över dina alkoholvanor? Vi ger stöd utifrån din situation. Du behöver inte vara säker på något när du kontaktar oss.
Öppettider (helgfria vardagar)
Måndag-torsdag 11–19
Fredag 11–16
Telefonnummer: 020 – 84 44 48

Mansjouren

Du är varmt välkommen att ringa om du behöver stöd eller support av någon av våra volontärer.
Telefonjouren är bemannad kl. 12-14 och 18–20 alla dagar i veckan med undantag för lördagar, då är det endast 12–14.
Telefonnummer: 08 – 30 30 20

Kyrkans SOS

Vill du prata med en medmänniska? Vi lyssnar på dig!
Ring till SOS-telefonen 0771–800 650 varje dag, året om, eller skriv till SOS-brevlådan Länk till annan webbplats..
För dig mellan 12 och 25 år finns även Nätvandrarchatten Länk till annan webbplats., måndag, onsdag, söndag kl. 19-22.
Telefonnummer: 0771 – 800 650

Senast uppdaterad