Kontakt
Hans Lidman håller upp en gädda.

Hans Lidman

Författaren och fotografen Hans Lidman (1910-1976) bodde och verkade i Edsbyn.

Hans skrev sammanlagt närmare 60 böcker i olika genrer (slag) och en mängd tidningsartiklar. Han lämnade dessutom efter sig ett stort arkiv med svartvita bilder, tagna under hans resor i Sverige och våra nordiska grannländer.

Många av hans böcker handlar om hembygden kring Voxnadalen i Hälsingland. Här är några av dem:

  • Det nappar i Svartån (1945)
  • Sommardagar (1951)
  • Den sjungande dalen (1954)
  • Pärlugglans skog (1960)
  • Nådasmulor (1968)
  • Lim-Johan (1971)

Förutom författare var han bland annat ordförande i Ovanåkers hembygdsförening i närmare 30 år, redaktör för årsboken Hälsingerunor i tio år samt initiativtagare till Edsbyns museum.

Några utflyktsmål i Hans Lidmans fotspår

Edsbyns museum

Hans Lidman var en av initiativtagarna till museets tillkomst. Där finns idag en fast utställning om honom. Därutöver förvaras i arkivet cirka tio hyllmeter arkivalier (handlingar i ett arkiv) i form av manuskript, etnologiska uppgifter med mera som Hans samlade in. Han samlade för Nordiska Muséets räkning, för Ovanåkers hembygdsförening samt för eget intresse och som underlag för egna berättelser.

Edsbyns museum är öppet måndag-fredag kl.13-16, lördag kl.11- 14, söndag stängt.

Edsbyns bibliotek

Här finns en särskild hörna med Hans Lidmans alla böcker.

Gamla landsvägen

"Den sjungande dalen" kallade Lidman en av sina böcker. Här i dalgångens botten hämtade han inspiration till berättelser både i den och i andra böcker. Här, där Voxnan i meandrar (flodslingor) liksom dröjer sig kvar i det vackra landskapet, dröjde sig även Hans kvar och lät sig fångas av stämningar. Motorfordonstrafik är förbjuden efter den gamla landsvägen och kanske är det därför som en promenad eller en cykeltur i sakta mak får en särskild "nära-livet-upplevelse".

Lim-Johans stuga

Här bodde den naivistiske konstnären Johan Erik Olsson alias Lim-Johan (1865-1944). Stugan byggdes speciellt för honom några år efter hans vistelse på hospitalet (sjukhus) i Uppsala. Han bodde i stugan från 1916 och fram till sin död. Hans Lidman har beskrivit Lim-Johan och hans liv i boken med samma namn. Även boken "Nådasmulor" innehåller en artikel om Lim-Johan.

Våsbo fäbodar

Ett fäbodställe med fyra orörda fäbodvallar, där fäboddriften upphörde så sent som under 1900-talets senare del. Våsbo fäbodar klassades/utnämndes till kulturreservat under 2008, eftersom en gård och en fäbod hör intimt ihop. Ingen förmögen gård utan fäbod. Hans Lidman ömmade särskilt för landsbygdens människor och deras kultur och han besökte med förkärlek våra fäbodar. Här, i Våsbo kan man verkligen känna historiens vingslag.

En karta över utflyktsmål i Hans Lidmans fotspårFörstora bilden

Klicka på bilden för att förstora den


Ryggesbo

Hans Lidman besökte ofta Springs gården i Ryggesbo där Erik och sonen Jonas (Jonke) bodde. Det var två äkta skogsbor med stor kunskap om jakt, fiske och allt som rörde naturen och hur man levde på självhushållets tid. Härifrån och till Knåda åker man efter "Den nya vägen" som titeln lyder på Lidmans bok som kom ut postumt (utgiven först efter författarens död) år 2007.

Knåda

Här kan man förslagsvis ta till höger och köra vägen till Edsbyn via Hian, med tanke på den bedårande utsikten över "den sjungande dalen". Men även med tanke på Lidmans berättelse om "Klockbytarmöten på Knådahian", som Lidman beskrev i hembygdsboken "Kulturbilder från Gamla Ovanåker".

Mållångsboån

Det här är den å som ursprungligen kallades "Svartån" i Hans Lidmans böcker. Här kan du vandra i författarens fotspår eller prova på att flugfiska i ett riktigt mytomspunnet vatten.

Information om Mållångsbo ån, Hans Lidmans å Länk till annan webbplats.

Voxnan

Från denna älv finns också många Lidman-berättelser. Voxnan är ett spännande vatten med många vackra platser att besöka, till exempel Hylströmmen och Vinströmmen.

Kontakt

Kultur- och fritidschef

Carina Ulfsdotter
Tfn: 0271-570 61
E-post carina.ulfsdotter@ovanaker.se

Senast uppdaterad