Eldning vid offentligt valborgsmässofirande

Från och med den 1 januari 2024 är det förbjudet att elda trädgårdsavfall. Den som planerar att anordna en offentlig tillställning där eldning av trädgårds- eller parkavfall ska ske, till exempel vid valborgsmässofirande, behöver därför söka dispens.

Dispens söks hos Ovanåkers kommuns miljö- och byggförvaltning. För att vi ska hinna behandla er ansökan innan valborg behöver den vara oss tillhanda så snart som möjligt.

Ansökan ska innehålla följande:

  • Var firandet ska anordnas utritat på karta med norrpil.
  • Under vilka tider ni ska elda.
  • Hur mycket avfall och vilket typ av avfall som ska eldas.
  • Vilka säkerhetsåtgärder ni vidtar för att säkerställa att olägenhet kopplat till människors hälsa och miljö inte uppstår.
  • Kontaktuppgifter med mailadress för snabbare handläggning.

Skicka er ansökan via e-post till miljo-bygg@ovanaker.se och ange "dispens eldning vid offentlig tillställning " i ämnesraden. Ingen avgift kommer att tas ut för handläggning av dispensen inför årets valborgsmässoafton.

Allmänna sammankomster med eldning andra tider på året

Bestämmelserna gäller året runt och innebär dessutom att du som privatperson inte får ha en egen valborgsmässoeld, eller annan eld där trädgårdsavfall eldas hemma. Planeras eldning vid offentlig tillställning andra tider på året ska dispens sökas även då. Kom ihåg att skicka in er ansökan i god tid så att vi hinner behandla er ansökan. En avgift kan komma att tas ut för ärendets handläggning.

Kommuner kan göra undantag från förbudet

Förbudet kontrolleras av kommunerna. Men det kan finnas ekonomiska eller miljömässiga skäl som gör att det kan göras undantag från förbudet, exempelvis om det är väldigt långt till närmsta återvinningscentral. Ovanåkers kommun har en renhållningsföreskrift som möjliggör för eldning av trädgårdsavfall, men i den står det också att renhållningsföreskriften inte får strida mot annan författning - vilket den nu gör.

Det innebär att det i dagsläget inte är tillåtet att elda trädgårdsavfall. Däremot är det möjligt att i en kommunal författning göra undantag, men för det krävs ett politiskt beslut i kommunfullmäktige. Alltså kan ett undantag från förbudet komma att göras framöver.

Det kan krävas fler tillstånd/anmälningar

Förutom dispens hos miljö- och byggnämnden behöver ni anmäla din valborgsmässoeld till Kommunalförbundet Hälsingland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. För valborgsmässoeldar och annan eldning på allmän plats kan även tillstånd krävas från polismyndigheten.

Vid frågor, kontakta

E-post miljo-bygg@ovanaker.se
Tfn 0271-570 00 (vx)

Senast uppdaterad