Förbud mot eldning i trädgården

Från och med 1 januari 2024 är det är det inte längre tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall. Detta enligt en ändring som gjorts i Avfallsförordningen (SFS 2020:614).

Hur trädgårdsavfallet ska hanteras

Den nya ändringen i avfallsförordningen (SFS 2020:614) säger att mat- och trädgårdsavfall ska sorteras separat. Det innebär att trädgårdsavfallet ska tas om hand på något av följande sätt:

  1. Genom att själv lämna trädgårdsavfallet till kommunen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  2. Genom att teckna abonnemang hos Borab för hämtning av trädgårdsavfall. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  3. Genom att själv kompostera avfallet på den egna tomten

Vad räknas som trädgårdsavfall?

Bioavfall som är trädgårdsavfall utgörs framför allt av växtdelar, gräsklipp, löv och grenar som kommer från skötsel av trädgården. Även stubbar och vedartat avfall i form av exempelvis grenar ingår i begreppet trädgårdsavfall.

Kommuner kan göra undantag från förbudet

Förbudet kontrolleras av kommunerna. Men det kan finnas ekonomiska eller miljömässiga skäl som gör att det kan göras undantag från förbudet, exempelvis om det är väldigt långt till närmsta återvinningscentral. Ovanåkers kommun har en renhållningsföreskrift som möjliggör för eldning av trädgårdsavfall, men i den står det också att renhållningsföreskriften inte får strida mot annan författning - vilket den nu gör. Det innebär att det i dagsläget inte är tillåtet att elda trädgårdsavfall. Däremot är det möjligt att i en kommunal författning göra undantag, men för det krävs ett politiskt beslut i kommunfullmäktige. Alltså kan ett undantag från förbudet komma att göras framöver.

Förbudet gäller även valborgsmässoeldar

Den nya ändringen i avfallsförordningen (SFS 2020:614) innebär att du inte heller får elda en majbrasa hemma. Om du anordnar en offentlig valborgsmässoeld kan du ansöka om dispens. Läs mer på sidan Eldning vid offentligt valborgsmässofirande.

Vid frågor, kontakta

E-post miljo-bygg@ovanaker.se
Tfn 0271-570 00 (vx)

Senast uppdaterad